Powered By Blogger

marți, 29 decembrie 2015

Ciorba de pleurotus

Dupa fabuloasa supa de conopida i-a venit randul ciorbei de pleurotus, usor acrisoara. 
Asa cum am spus si la supa cu conopida, si aceasta aduce cu ciorba de burta traditionala datorita smantanii de caju, plus de aceasta data si dressingul de usturoi.

Asadar, aveti nevoie de :
500 gr ciuperci pleurotus
2 morcovi
1 ceapa
1/2 pastarnac
o bucatica radacina telina
patrunjel verde
sare roz
piper alb si negru
1-2 linguri ulei presat la rece

Dressing de usturoi:
2-3 catei de usturoi zdrobiti (eu am pus romanesti, care sunt mai mici)
zeama de lamaie
2 linguri ulei de masline

Smantana de caju:
1/2 cana caju hidratat peste noapte
zeama de lamaie
sare roz
putina apa
2 linguri ulei de cocos
Totul la blender. 

Puneti la fiert apa, iar cand a dat in clocot puneti ceapa si pastarnacul taiate marunt, morcovul si telina date pe razatoare. Separat,intr-o craticioara puneti ciupercile spalate si taiate fasii si lasati la fiert 10-15 minute. Dupa care le luati cu o paleta si le puneti in oala cu legume. Lasati totul la fiert pana ciupercile se inmoaie iar totul este fiert. Opriti focul, puneti condimentele, uleiul si patrunjelul si lasati acoperit cateva minute bune. 
Am servit cu smantana de caju si dressing de usturoi. 

Sa aveti spor si multa sanatate !!



duminică, 27 decembrie 2015

Sarmale cu ciuperci si orez integral

Pentru sarbatorile de anul acesta nu mi-am pus in gand sa gatesc ceva anume. Asta si pentru ca in ultimii ani, Craciunul pentru mine are o insemnatate aparte de natura spirituala, iar mancarea vine doar sa completeze. 
Asadar in ziua de dinaintea Ajunului am pus sa fac hummus cu naut si turmeric si sarmale traditionale de post care au iesit fantastic de delicioase :) In urmatoarele zile am mai facut cartofi dulci copti, salata cu tot felul de cruditati, smantana/branza crema din caju, germeni de fasole mung, cartofi la cuptor cu rozmarin si alte mirodenii si ceva dulce, mai tarziu si reteta :) 

Cine a mai facut sarmale de post in frunza de vita stie cu siguranta si ingredientele si procedeul de preparare, insa pentru incepatori o sa las reteta aici !

Aveti nevoie de : 
250 gr orez integral cu bob rotund
500 gr ciuperci proaspete champignon
1 morcov mare (dat pe razatoare)
1 ceapa mare (taiata marunt)
80 ml ulei presat la rece
1-2 foi de dafin
sare roz
piper negru
cimbru
suc de rosii
foi de vita de vie (congelate)
marar si patrunjel proaspete

Am pus in tigaia ceramica putina apa si putin ulei . Am adaugat ceapa , morcovul si ciupercile. Am lasat sa scada. La final am pus orezul bine spalat, sarea, piperul, cimbrul si sucul de rosii. Am mai lasat 10-15 minute , am oprit si am lasat sa se raceasca. Am pus compozitia intr-un vas impreuna cu verdeata proaspat taiata, am omogenizat si am umplut frunzele de vita ( care s-au dezghetat peste noapte). 
Le-am asezat intr-un vas de yena, pe fundul careia am asezat cateva frunze de vita si am facut un sos din apa, suc de rosii si cimbru. Am turnat in vas cat sa le acopere si am pus tava la cuptor. Am lasat cam o ora si jumatate, dupa care le-am lasat sa se odihneasca. 
Le-am servit cu mamaliguta ori cu paine fara gluten, cu ardei iute murat si cu smantana de caju. 

Sa aveti spor si multa sanatate !! 

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Clatite sarate cu legume, fara gluten

Clatitele sarate le puteti umple cu legumele voastre preferate, cu diverse sosuri, pateuri, guacamole, hummus-uri de tot felul. Au multe proteine și fibre. Va invit sa le incercati! 

Pentru 2 clatite aveți nevoie de :
6 linguri faina de naut
sare roz 
1 lingura ulei presat la rece 
oregano
busuioc
cimbru (uscate) 
un varf de cuțit cu turmeric 
putina boia dulce
apa cat cuprinde


Pentru umplutura:
cateva buchețele de broccoli facute 10 minute la aburi
rosii cherry
busuioc proaspăt 
spanac proaspăt 
ardei verde
sare roz 
oregano

Puneti toate ingredientele într-un vas,  omogenizati si coaceți clatitele pe ambele părți in tigaia speciala. Le lasati sa se răcească,  dupa carecle umpleti si le savurati :) 

Clatite de ciocolata fara gluten

Nu este greu deloc sa mănânci fără gluten. Avem foarte multe posibilități,  iar azi va împărtășesc o rețetă dulce,  si anume clatite superDelicioase de ciocolată cu stafide și nuci <3

Aveți nevoie de :
12 linguri faina de naut
2 banane mari și coapte,  zdrobite bine cu furculita
scorțișoară
vanilie
2 linguri ulei de cocos
o mana de stafide (clatite și curatate de codite)
o mana de nuca romaneasca,  mărunțită
3 linguri pudra de roscove
lapte vegetal cat cuprinde,  pana obțineți aluat de clatite (sau apa)

Puneți totul într-un vas si amestecați pana la omogenizare. După care le coaceți pe ambele părți,  in tigaia de clatite. Este posibil ca pana la ultima clatita sa tot mai puneti lapte,  pentru ca faina absoarbe.
Mie mi-au ieșit 10 clatite mai mici :) Le puteti servi cu orice fel de fructe sau dulcețuri!

Sa aveți spor si multa sănătate!!




vineri, 18 decembrie 2015

Lasagna vegana

Este pentru prima data cand fac lasagna. A iesit super-delicioasa si a fost apreciata de toata familia ! Insa data urmatoare o voi face cu foi fara gluten , cu siguranta ! 

Aveti nevoie de :
1 cutie foi de lasagna bio Primeal sau foi de orez daca vreti fara gluten
250 g tofu natur bio
1 ardei rosu
cateva buchetele de broccoli
1 vanata
1 dovlecel
10 palarii de ciuperci champignon
1 ceapă 
sare roz
piper negru
cimbru
oregano
busuioc
patrunjel proaspat
1 ceasca bulion

Taiati feliute bucata de tofu, vanata si dovlecelul. Vanata o puneti cu putina sare si lasati la scurs. Apoi puneti in tigaia ceramica cu putin ulei , pe rand tofu, vanata, dovlecelul si ciupercile taiate julien. Dupa care asezati in tava , eu am folosit yena unsa cu putin ulei, foi de lasagna si pe rand legumele. Condimentati in acelasi timp cu sare, piper si celelalte mirodenii. In acest fel alternati pana terminati foile de lasagna , eu am avut doua randuri si am incheiat cu a treia foaie de deasupra. Am facut un sos cu sucul de rosii, putina apa, sare, piper si cimbru. Am turnat pana s-a umplut tava si am acoperit lasagna. Aveti grija ca foile sa se potriveasca fix cat este tava, pentru a nu se desface atunci cand puneti sosul de rosii. Puneti tava la cuptor la foc mediu si urmariti pana este gata. Lasati sa se raceasca bine , apoi puteti savura alaturi de cei dragi :)





Fasole batuta cu ardei copti

Clasica fasole batuta o stim cu totii. De data aceasta va recomand sa incercati cu ardei copti. Va asigur ca va fi o delicatesa :) 

Aveti nevoie de :
o ceasca cu fasole alba (fiarta cu mirodenii) 
5 ardei capia copti
3 graunti de usturoi (zdrobiti)
3-4 linguri ulei de susan (sau oricare ulei presat la rece)
sare roz

Puneti la robot fasolea si ardeii si procesati pana obtineti o crema. Adaugati restul ingredientelor si mai procesati putin. Puteti savura cu paine, crakersi sau legume crude. 

Sa aveti spor si multa sanatate !!


Budinca de cocos cu vanilie

Este un desert foarte soft, potrivit pentru orice ocazie ! Cu siguranta toti copiii vor indragi aceasta budinca, si cei mici dar si cei mari :)

Aveti nevoie de :
pulpa de la o nuca de cocos tânără (young coconut) 
1 ceasca apa de cocos (de la aceeași nuca) 
1/2 linguriță pudra de vanilie bio
2-3 linguri zeama de lămâie 
1 lingura miere sau alt indulcitor natural 
un praf de sare roz

Puneți totul la blender și procesati pana obțineți o crema pufoasă. Gustati sa potriviti gustul, mai adaugati miere daca este cazul. Puneti budinca obținută la frigider cel puțin o ora. După care puteți savura :) 


Briose fara gluten

Brioșe pufoase,  moi,  aerate,  super-delicioase și aromate :) Așa mi-au iesit ultimele briose pe care le-am facut!  Si mai sunt si fara gluten,  un mare beneficiu pentru sănătate!  Va invit sa le incercati :)

Aveți nevoie de :
200 gr faina fara gluten Schar
200 ml lapte vegetal
50 ml ulei de cocos
3 linguri pudra de roscove
2 linguri zahar de cocos
1 plic praf de copt bio
1 banana mare foarte coapta (pasata)

Amestecati separat ingredientele uscate de cele umede. Dupa care le puneti in acelasi vas, omogenizati si gata. Turnati in forme si la cuptor,  la foc mediu. Urmăriți și faceți testul cu scobitoarea. Le puteți servi simple ori cu glazura de ciocolata sau dulceață :)






Crakersi fara gluten cu susan negru

Aveți nevoie de 10 linguri cu faina integrala de orez,  o lingura ulei presat la rece,  sare roz,  un praf de turmeric,  2 linguri cu susan negru crud. Amestecați totul într-un vas si puneti apa cat sa obtineti un aluat  de clatite. Coaceti in tigaia de clatite pe ambele părți. Lăsați sa se răcească,  dupa care taiati triunghiuri. Coaceți aluatul destul de bine,  aproape de crocant.
Puteți folosi orice mirodenii,  condimente și verdețuri preferați. Îi puteți servi cu diverse sosuri,  sau ca atare.

Supa crema de ciuperci

Aveti nevoie de :

250 grame ciuperci champignon proaspete
1 ceapa mica alba
1 cartof
1/2 morcov mare
o bucățică rădăcină țelină 
o bucățică păstârnac 
sare roz
ulei de cocos 
1 ceasca lapte de cocos (opțional) sau zeama in care au fiert legumele 
cimbru

Spălați,  curățați toate legumele și le puneți la fiert. Când sunt gata le scoateți,  le lăsați puțin să se răcească,  apoi le pasati cu un blender vertical,  impreuna cu laptele de cocos. Adăugați in funcție de consistenta dorita lapte de cocos sau zeama in care au fiert legumele. La final puneti sare,  cimbru si uleiul de cocos. Mai procesati puțin si este gata supa :) 

Sa aveti spor si multa sănătate!! 


Supa crema de broccoli

Este o supa satioasa dar destul de usoara cu suficiente proteine de cea mai buna calitate :)

Aveti nevoie de cateva buchetele de broccoli foarte bine spalate , un morcov, o ceapa, o jumatate de radacina de telina, o ceasca cu seminte de canepa, o lingura ulei de cocos, putina nucsoara, cimbru, chimen si sare roz. 
Fierbeti toate legumele doar 15 minute, opriti focul, strecurati si le puneti intr-un vas alaturi de celelalte ingrediente. Procesati cu blenderul vertical, punand treptat zeama in care au fiert legumele, in functie de consistenta dorita. 
Puteti savura imediat :)

Sa aveti spor si multa sanatate !!

Orez salbatic integral cu legume

Este o mancare rapida , foarte delicioasa, bogata in proteine si fibre. 

Puneti o ceasca de orez salbatic integral (spalat foarte bine inainte)  la fiert la foc mic. Cand este aproape gata puneti aproape 1/2 lingurita cu turmeric si 1/2 lingurita sare roz. Mai lasati putin, dupa care opriti focul si lasati cu capacul pus sa absoarba orezul restul apei.
Intr-o tigaie ceramica puneti putina apa si putin ulei presat la rece si adaugati ciupercile spalate si putin cimbru, cu capacul pus mai lasati 10 minute. La final puneti porumbul si fasolea verde si mai lasati 5 minute. Eu am pus la congelator vara trecuta, iar acum doar am scos din punga si am pus in tigaie. 
Serviti orezul cu ciupercile si restul legumelor. Puteti face si o salata de cruditati sau serviti cu muraturi de sezon, asa cum am facut si noi.

Sa aveti spor si multa sanatate !!

Cartofi dulci la cuptor

Unul dintre felurile principale la o masa festiva si nu numai, pot fi acesti cartofi dulci la cuptor. 

Alegeti 2 cartofi dulci de marime medie, ii spalati si ii puneti intr-o tava cu hartie de copt, la cuptor. Urmariti pana se coc, destul de repede :) 
Noi i-am servit cu smantana de caju (caju hidratat, sare roz, zeama de lamaie, putina apa, ulei de cocos si totul la blender). Deasupra am pus si cateva seminte hidratate: susan negru si alb, floarea soarelui. 
Langa cartofi am sevit o salata mare cu patrunjel, salata creata, ciuperci crude, rosii cherry si putina zeama de lamaie. 

Sa aveti spor si multa sanatate !!


Supa de conopida cu smantana de caju

Supa cu smantana este cremoasa si aduce, in general, cu ciorba de burta traditionala. Deci putem spune ca este o ciorba de burta vegana :) Este super-delicioasa, usoara, plina cu vitamine si foarte simplu de facut ! 

Aveti nevoie de un castron cu buchetele de conopida (bine spalate), o ceapa si un ardei taiate marunt, un morcov, o bucatica radacina de telina, jumatate de pastarnac. Acestea din urma date pe razatoare. Puneti totul la fiert, la foc mic. Puneti si putina sare roz dupa gust, iar la final , dupa ce ati oprit focul, puneti patrunjel verde taiat marunt si una-doua linguri ulei presat la rece. 

Smantana de caju se face la fel de simplu: hidratati peste noapte o mana de caju, iar a doua zi puneti la blender impreuna cu putina sare roz,  puțina apa si zeama de lamaie. Procesati putin, iar la final puneti 1-2 linguri ulei de cocos, amestecati si este gata :)

Sa aveti spor si multa sanatate !!


marți, 15 decembrie 2015

Paine fara gluten cu turmeric

Am zis sa imi fac curaj si sa incerc si paine fara gluten :) Asta dupa ce am facut clatite, crakersi ori briose, toate fara gluten ! Si bine am facut, caci a iesit o minunatie !! O paine pufoasa, aromata si superDelicioasa ! 

Aveti nevoie de 300 grame faina fara gluten. Eu am gasit la Mega Image faina fara gluten de la Schar si am luat mixul universal. Asadar, puneti intr-un vas faina, o lingurita sare, o lingurita zahar de cocos, o jumatate lingurita turmeric,o jumatate lingurita cu chimen negru copt si rasnit si un pliculet de drojdie uscata. Amestecati usor cu o lingura de lemn si adaugati treptat cam 300 ml apa filtrata calduta si doua linguri de ulei de masline presat la rece.  Omogenizati , acoperiti vasul cu un prosop si lasati cel putin 30 de minute sa se odihneasca. Compozitia este destul de moale, elastica si lipicioasa. Nu se framanta. Eu am uitat de aluat cam o ora si jumatate :) timp in care a dat pe afara :) Am uns cu ulei o forma rotunda de tort cu inel detasabil (dar puteti folosi orice forma aveti) , am turnat compozitia si am mai lasat 20-30 de minute sa se odihneasca. Apoi am aprins  cuptorul , iar dupa zece minute am pus tava si am lasat focul la mediu. Dupa 30 de minute a fost gata! Am scos-o din forma, am stropit cu apa si am invelit painea cu un prosop si am lasat asa pana s-a racit complet. In acest timp painea s-a inmuiat , s-a fragezit si a fost tocmai buna de savurat :) 
Voi reveni si cu alte retete de paine fara gluten cu diverse seminte si mirodenii :) 

Am revenit cu o noua painica fara gluten, folosind aceeasi reteta. Am adaugat busuioc si oregano rasnit, plus seminte hidratate de susan alb si negru si floarea soarelui. A iesit mai aerata decat prima. Dar am folosit drojdie speciala fara gluten. 

Sa aveti spor si multa sanatate !! 



duminică, 13 decembrie 2015

Burgeri vegani cu cartofi dulci si seminte

Burgeri cu cartofi dulci am mai facut , insa si cu seminte este prima data :)

Asadar, aveti nevoie de :
2 cartofi dulci mai mari fierti
1 ceasca quinoa alba hidratata doua zile si doua nopti
1 ceasca seminte hidratate 24 ore ( mix de floarea soarelui, dovleac, susan alb si negru)
1 morcov mare crud, dat pe razatoare
1 ceapa tocata marunt
2-3 linguri tarate psyllium
sare roz
pudra usturoi
boia
turmeric
coriandru macinat
chimen negru copt si macinat
2-3 linguri ulei presat la rece

Pasati cartofii intr-un vas si adaugati si toate celelalte ingrediente. Amestecati foarte bine , formati burgerii si ii puneti in tava cu hartie de copt. Lasati la cuptor pana se rumenesc . Intoarceti si pe cealalta parte , mai lasati 5 minute si sunt gata. 

Sa aveti spor si multa sanatate !!








Conopida pane la cuptor

Aveti nevoie de un castron mai mare cu buchetele de conopida, pe care le spalati foarte bine. 
Pentru compozitie aveti nevoie de 10 linguri cu faina de naut, sare roz, pudra de usturoi, turmeric, boia si coriandru macinat. Amestecati ingredientele dupa care adaugati apa cat sa obtineti o compozitie cremoasa, nu lichida. 
Pregatiti tava cu hartie de copt in ea. Puneti buchetelele de conopida in vasul cu compozitie , le scufundati bine de tot :) dupa care le asezati in tava. Dupa ce ati terminat ,puneti tava la cuptor si urmariti pana cand este gata. Se fac destul de repede si nu necesita intoarcere. Scoateti tava si lasati sa se raceasca dupa care desprindeti conopida de pe hartia de copt. 
Noi am servit cu maioneza de caju: caju hidratat, zeama de lamaie, usturoi mai mult, sare roz si putina apa. Totul la blender si gata. Si cu un platou cu burgeri vegani si cartofi la aburi.

Sa aveti spor si multa sanatate !!







sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Biscuti fara gluten

Tuturor ne place sa mai rontaim din cand in cand buscuiti :) iar daca mai sunt si sanatosi, cu atat ne bucuram mai mult ! 

Aveti nevoie de :
100 gr faina de cocos
100 gr faina de hrisca
250-300 ml lapte de migdale
1 banana mare si coapta
2-3 linguri zahar de cocos
60-80 ml ulei de cocos
1 praf de copt bio (vegan)
scortisoara
3-4 linguri pudra de roscove

Amestecati intai ingredientele uscate, apoi separat cele umede. Dupa care le puneti impreuna si omogenizati. Intindeti pe masa (sau hartie de copt) foaia de aluat cu un sucitor, iar cu ajutorul unei forme de biscuiti portionati. Puneti in tava cu hartie de copt si lasati la cuptor pane se rumenesc. 
Ii puteti servi cu ceai, lapte (vegetal) sau simpli :) 

Sa aveti spor si multa sanatate !!


Chiftelute vegane

Am facut aceasta reteta de mai multe ori iar azi m-am gandit sa o pun si pe blog . Ingredientele pot varia in functie de preferinta. 

Aveti nevoie de :
500 gr ciuperci champignon
1 ardei capia 
1 dovlecel
1 ceapa
500 gr soia granule (nemodificate genetic)
usturoi
boia dulce+iute
sare roz
coriandru macinat
ceapa si patrunjel (verzi)
fulgi de drojdie inactiva (optional)
turmeric (optional)
3-4 linguri ulei presat la rece
2-3 linguri faina de naut

Am pus in tigaia ceramica ciupercile, ceapa, ardeiul si dovlecelul cu putina apa si am lasat acoperit , la foc mic , pana a scazut apa din ele. Intre timp am fiert 5 minute granulele de soia, dupa care am scurs bine. Dupa aceea am pus intr-un vas mai mare toate ingredientele , am amestecat foarte bine si am format chiftelutele. Faina puteti pune si in functie de cum se leaga, mai mult sau mai putin. Asezati intr-o tava cu hartie de copt si lasati la cuptor pana se rumenesc pe ambele parti.

Sa aveti spor si multa sanatate !!


Ciocolată de casă

Cel mai fin degustător al meu este David (4ani) :) Și credeți-mă , ușor nu este să spună de-li-cios !!!!! 
Așa a ieșit ciocolata mea , foarte "smoothie", cremoasă adică :) fină și de post :) așa cum v-am obișnuit  :)

Aveți nevoie de:
1 cana caju (hidratat peste noapte)
2 banane mari si coapte
1 1/2 cana ulei de cocos (lichid)
1/2 lingurita vanilie pudra
1 lingura pudra lucuma
1 lingura pudra maca
1 lingura pudra mesquite
3 linguri pudra de roscove ecologica
un praf de sare
lapte de cocos cat sa ajute blenderul

Puneți în blender caju (scurs de apă) și puțin lapte de cocos și procesați până se mărunțește bine. Adăugați bananele și  toate celelalte ingrediente (fără uleiul de cocos). Procesați până obțineți o cremă omogenă și fină . La final puneți uleiul de cocos, mai blenduiți puțin și este gata.
Puneți crema de ciocolată într-o tavă (în care ați pus o folie alimentară) și lăsați la frigider peste noapte. A doua zi tăiați și savurați :)

Să aveți spor și multă sănătate !!




joi, 19 noiembrie 2015

Bors de catofi cu stevie si quinoa

Cum racelii ii sade bine cu supa calda :) am facut un bors de legume foarte bun si hranitor ! 

Aveti nevoie de:
4 cartofi mari
1 ceapa
1 ardei
o mana de stevie
1 ceasca quinoa alba
1 cana bors de casa
2 linguri bulion de casa
sare roz
o lingurita cimbru pulbere

Am pus toate legumele la fiert. Spre final am pus stevia (pe care am infuzat-o putin inainte, sau daca aveti de la congelator), quinoa (fiarta separat 10 minute inainte) si bulionul. Am lasat la fiert 5 minute si am pus borsul si condimentele. Dupa ce a dat in fiert am oprit, iar dupa jumatate de ora am savurat :) 

Sa aveti spor si multa sanatate !!